Hemsedal med Norges farligste hyttepriser?

En hyttetomt i Hemsedal koster mer enn en fullt ferdig hytte i f.eks. Trysil. Prisnivået i Hemsedal er skrudd kunstig opp ved at kommunen sterkt begrenser antall hytter som tillates bygd. Dette har medført at mange som ønsker egen hytte, har etablert seg nær andre skisteder. De få tomteselgerne i Hemsedal tjener eventyrlig, men for Hemsedal som helhet betyr det alvorlig sviktende besøkstall. Nå legger dette press på kommunen om å legge ut flere tomter. Et slikt frislipp, sammen med at klimaendringene reduserer vintersesongen, gir fare for priskollaps i Hemsedals hytte- og leilighetsmarked. Fordi Hemsedal også har boplikt som trues av den nye regjeringen, har Hemsedal trolig Norges farligste hyttepriser sett i et investeringsperspektiv.

Farlige Hyttepriser Hemsedal

Prisene på hytter og fritidsleiligheter i Hemsedal er farlig høye. Færre turister, kortere sesong pga. klimaendringer og politisk usikkerhet angående fortsatt boplikt, kan gi et dramatisk fall.

Klimaendringer gjør at vintersesongen blir kortere. I år ble Hemsedalåpningen utsatt to ganger pga. regn og varme vinder. Med et utvidet snøkanonanlegg greide Skistar da å snølegge to løyper, mens det først etter nyttår var mulig å åpne som normalt. Aftenposten skriver at klimaendringer trolig forkorter vintersesongen i Norge med gjennomsnittlig 43 dager. I Hemsedal i år var det nærmere 70 dager reduksjon. På lik linje med lavereliggende alpesteder, gir dette seg utslag i redusert verdi, interesse og lånemulighet for fritidsboliger nær skianlegg.

Høyre-Fremskrittsparti regjeringen har også varslet at boplikten vil bli fjernet. For Hemsedal vil dette bety at den semimonopolistiske prisingen av hytter og fritidsleiligheter vil forsvinne. Alle kan kjøpe eller bygge vanlige boliger i stedet for å betale de nåværende hytteprisene.

De merkelige med Hemsedal er at høyt prisede hyttetomtene i Hemsedal stort sett er skyggefulle og uattraktive. Og det virker som alt koster mer i Hemsedal enn andre steder. Det er også stilt spørsmål ved om alle de skyhøye omsetningsprisene på alpinleiligheter er reelle.

Dette innlegget ble publisert i Alpinleiligheter, Bostedene, Kommunen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

* Påkrevd