Tabbe av Thorleiv Aasland og Kjetil Farup påfører Nordea kjempetap i Hemsedal

Etter sammenbruddet i systemet med leiligheter med utleieplikt i Hemsedal satte Nordea sine eksperter Thorleiv Aasland og Kjetil Farup til å rydde opp. Da Planboselskapene i Faktorgruppen gikk konkurs og utleiegarantiene falt bort, fikk alpinborettslagene uløselige problemer. Noen forsøkte en gjeldssanering, men dette ble i første omgang avvist av Aasland og Farup. Dermed gikk flere av borettslagene konkurs. Ved konkurs i borettslag er det banken som sitter med svarteper fordi andelseierne ikke hefter for fellesgjelden.

Ketil Farup og Thorleiv Aasland Nordea


Nordea har trolig måttet ta tap i 100 millioners klassen i Hemsedal. Dårlig bankhåndverk at Thorleiv Aasland og Kjetil Farup på spesialengasjementer bidro til en svært dårlig løsning for alle. Unntaket er en av de gamle eiendomsspekulantene bak «Hemsedalsystemet» som kjøpte tilbake eiendommene unormalt billig.


Kjetil Farup og Thorleiv Aasland fikk bostyrerne i borettslagene til å si opp leieretten som de gamle eierne automatisk får etter en konkurs. De avviste også å selge borettslags-leilighetene som seksjonerte selveierleiligheter til interesserte tidligere eiere. Ca. 150 leiligheter skulle selges under et, noe som selvfølgelig begrenset antall aktuelle kjøper til et minimum. Forsøket på å få inn mellom 100 og 200 millioner havarerte fullstendig. Det er neppe mange profesjonelle eiendomsaktører som tør å prøve seg på eiendomsspillet med uforutsigbar utleieplikt som Hemsedal kommune og tildels Skistar kontrollerer.

Som en del av dette spillet reduserte Hemsedal kommune regulering for et område fra 100% utleieplikt til 70%. Ryktene sier at kommunen ventet med omreguleringen til borettslagene gikk konkurs. En utleieplikt på 70% betyr at 30% av leilighetene kan selges uten utleieplikt, noe som er svært verdiøkende. Kjetil Farup og Thorleiv Aasland hevdet ordfører Oddvar Grøthe i Hemsedal fortalte dem at det betød at hver leilighet kunne brukes 30% av tiden, men måtte leies ut ellers. En slik rett til egenbruk har det alltid vært for eier og det er ikke verdiøkende. Salget gikk derfor svært dårlig. Tilslutt ble leilighetene solgt til en meget lav pris, mange ned mot 280 000 kr pr stykk. Det er en ekstremt lav pris for alpinleiligheter nær et av Norges beste skisteder. Eierne av slike kan fleksibelt kombinere omfattende egenbruk og utleie.

I et av borettslagene ble 14 av 58 leiligheter umiddelbart lagt ut for salg som seksjonerte selveiere uten utleieplikt til 1.5 mill pr stykk, noe som raskt dekket hele kjøpet av borettslaget. Spekulantene satt igjen med 44 «gratis» leileigheter. Etter at tabben av Thorleiv Aasland og Kjetil Farup ble oppdaget, krøp de vissnok til korset og ettergav deler av gjelden i et siste konkurstruet borettslag. Det skal ha påførte Nordea nye tap i titalls millioner klassen. Den åpenbart beste løsningen med å seksjoner borettslagene til selveiere og selge ut til skiinteresserte, var det eneste som ikke ble prøvd.

Vinneren i spillet var ikke overraskende bygdas største eiendomsspekulant som trolig var den eneste av kjøperne som visste at salget ble gjort med feil forståelse av utleieplikten. Sinte og fortvilede småsparere snakker om «lokal-kleptokratiet i Hemsedal» etter å ha tapt alt. Også storbanker med eksperter som Thorleiv Aasland og Ketil Farup ser ut til å bli utmanøvrert. Og oppe bakken sitter Nordeasjef Gunn Wærsted på en trygg hytte med utsikt til det hele.

Dette innlegget ble publisert i Alpinleiligheter, Kommunen, Utleiegaranti, Utleieplikt og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

* Påkrevd